05 juin 2017

La semaine dernière, Statistique Canada a publié les données relatives à la disponibilité des aliments ajustées pour les pertes pour l’année 2016 (CANSIM). Ces données (un moyen indirect pour mesurer la consommation de sucres ajoutés) continuent de décliner et indiquent une réduction de la consommation de sucres ajoutés de 26 % par habitant au cours des 20 dernières années. Tandis que les données relatives à la disponibilité pourraient ne pas refléter exactement ce que consomment les Canadiens, la tendance vers une disponibilité réduite des sucres ajoutés est prometteuse. 

La meilleure estimation de la véritable consommation d’aliments provient des données de l’Enquête sur la santé dans les collectivités canadiennes (ESCC). Les informations sur l’apport alimentaire les plus récentes actuellement disponibles sont tirées de l’ESCC de l’année 2004. Ces informations indiquent que l’apport moyen de sucres est de 110 grammes/jour (21 % de l’apport calorique). À partir de ces informations, on a estimé la consommation moyenne de sucres ajoutés à 51 grammes/jour (11 % de l’apport calorique).

Les professionnels de la santé et les organismes intéressés attendent avec impatience la publication des données de l’enquête sur les aliments de l’ESCC recueillies en 2015 pour disposer des informations les plus récentes sur les sucres ainsi que pour évaluer les tendances et les changements survenant dans les habitudes alimentaires, la consommation d’aliments, la nutrition et la santé depuis 2004.

Nous pouvons également consulter les tendances relatives à l’apport alimentaire d’autres pays partageant des ressemblances avec le Canada, comme l’Australie. Par exemple, cette étude récente:

Declining consumption of added sugars and sugar-sweetened beverages in Australia: a challenge for obesity prevention

Brand-Miller J.C. & Barclay A.W. Am J Clin Nutr, first published online March 8, 2017 doi:10.3945/ajcn.116.145318

Abstract

Background: Reduced intakes of added sugars and sugar-sweetened beverages (SSBs) have been the main focus of efforts to stall obesity. Although obesity has risen steeply in Australia, some evidence suggests that added-sugars and SSB intakes have declined over the same time frame.

Objective: We investigated recent trends in the availability of sugars and sweeteners and changes in intakes of total sugars, added sugars, and SSBs in Australia by using multiple, independent data sources.

Design: The study was designed to compare relevant data published by the Food and Agriculture Organization of the United Nations [FAO Statistics Division Database (FAOSTAT)], the Australian government, academia, and the food industry.

Results: With the use of the FAOSTAT food balance sheets for Australia, the per capita availability of added or refined sugars and sweeteners was shown to have fallen 16% from 152 g/d in 1980 to 127 g/d in 2011 (P-trend = 0.001). In national dietary surveys in 1995 and 2011–2012, added-sugars intake declined markedly in adult men (from 72 to 59 g/d; −18%) but not in women (44–42 g/d; NS). As a proportion of total energy, added-sugars intake fell 10% in adult men but nonsignificantly in adult women. Between 1995 and 2011–2012, the proportion of energy from SSBs (including 100% juice) declined 10% in adult men and 20% in women. More marked changes were observed in children aged 2–18 y. Data from national grocery sales indicated that per capita added-sugars intakes derived from carbonated soft drinks fell 26% between 1997 and 2011 (from 23 to 17 g/d) with similar trends for noncarbonated beverages.

Conclusions: In Australia, 4 independent data sets confirmed shorter- and longer-term declines in the availability and intake of added sugars, including those contributed by SSBs. The findings challenge the widespread belief that energy from added sugars or sugars in solution are uniquely linked to the prevalence of obesity.